The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

General help and assistance forum.
User avatar
Fierra2005
New User
Posts: 12
Joined: Sun Mar 26, 2017 3:39 am
Location: Somewhere in Chile

The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#1

Post by Fierra2005 » Mon Oct 23, 2017 3:59 pm

So Zandronum runs at 2 FPS on windows 10 without the fps counter.
Image

ARGENTVM
Retired Staff / Community Team Member
Posts: 445
Joined: Thu Jun 13, 2013 4:08 am

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#2

Post by ARGENTVM » Mon Oct 23, 2017 4:28 pm

Okay. What were you trying to run?
Software or OpenGL?
Computer Specs?

User avatar
Fused
Contributor
Posts: 640
Joined: Sat Nov 09, 2013 9:47 am
Location: Netherlands
Clan: TK
Contact:

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#3

Post by Fused » Mon Oct 23, 2017 4:43 pm

What happends if you set vid_fps 1 in console?

User avatar
Fierra2005
New User
Posts: 12
Joined: Sun Mar 26, 2017 3:39 am
Location: Somewhere in Chile

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#4

Post by Fierra2005 » Tue Oct 24, 2017 1:47 am

ARGENTVM wrote:
Mon Oct 23, 2017 4:28 pm
Okay. What were you trying to run?
Software or OpenGL?
Computer Specs?
OpenGL.
Image

User avatar
Fierra2005
New User
Posts: 12
Joined: Sun Mar 26, 2017 3:39 am
Location: Somewhere in Chile

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#5

Post by Fierra2005 » Tue Oct 24, 2017 1:51 am

Fused wrote:
Mon Oct 23, 2017 4:43 pm
What happends if you set vid_fps 1 in console?
It runs smoothly.
Blame Windows 10.
Image

Catastrophe
Retired Staff / Community Team Member
Posts: 2558
Joined: Sat Jun 02, 2012 2:44 am

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#6

Post by Catastrophe » Tue Oct 24, 2017 1:53 am

Fierra2005 wrote:
Tue Oct 24, 2017 1:51 am
Fused wrote:
Mon Oct 23, 2017 4:43 pm
What happends if you set vid_fps 1 in console?
It runs smoothly.
Blame Windows 10.
Nah not win10 fault

User avatar
Sean
IRC Operator
Posts: 919
Joined: Thu Jan 16, 2014 9:09 pm
Location: England
Clan Tag: [TSPG]
Contact:

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#7

Post by Sean » Tue Oct 24, 2017 8:04 am

Catastrophe wrote:
Tue Oct 24, 2017 1:53 am
Nah not win10 fault
Blame Windows 10 anyway, it's ruined everything else.
<capodecima> i dont say any more word without my loyer jenova

User avatar
Fused
Contributor
Posts: 640
Joined: Sat Nov 09, 2013 9:47 am
Location: Netherlands
Clan: TK
Contact:

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#8

Post by Fused » Tue Oct 24, 2017 8:44 am

Fierra2005 wrote:
Tue Oct 24, 2017 1:51 am
Fused wrote:
Mon Oct 23, 2017 4:43 pm
What happends if you set vid_fps 1 in console?
It runs smoothly.
Blame Windows 10.
It has something to do with your video card only working when you enable the fps counter. It was already reported numerous times, but I'm curious why 3.0 doesn't have the fix added.

User avatar
Fierra2005
New User
Posts: 12
Joined: Sun Mar 26, 2017 3:39 am
Location: Somewhere in Chile

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#9

Post by Fierra2005 » Tue Oct 24, 2017 2:12 pm

Fused wrote:
Tue Oct 24, 2017 8:44 am
Fierra2005 wrote:
Tue Oct 24, 2017 1:51 am
Fused wrote:
Mon Oct 23, 2017 4:43 pm
What happends if you set vid_fps 1 in console?
It runs smoothly.
Blame Windows 10.
It has something to do with your video card only working when you enable the fps counter. It was already reported numerous times, but I'm curious why 3.0 doesn't have the fix added.
Since i use a notebook with a celeron with intel hd graphics and not an atom.
And can someone upload the fix?
Image

User avatar
The Toxic Avenger
Forum Staff
Posts: 1478
Joined: Fri May 25, 2012 1:12 am
Location: New Jersey
Clan: ???
Clan Tag: [???]
Contact:

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#10

Post by The Toxic Avenger » Tue Oct 24, 2017 3:19 pm

You're expecting a miracle fix here, which isn't what is going to happen unless you provide specs so people can understand what's going on there.

User avatar
Fierra2005
New User
Posts: 12
Joined: Sun Mar 26, 2017 3:39 am
Location: Somewhere in Chile

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#11

Post by Fierra2005 » Wed Oct 25, 2017 5:45 pm

The Toxic Avenger wrote:
Tue Oct 24, 2017 3:19 pm
You're expecting a miracle fix here, which isn't what is going to happen unless you provide specs so people can understand what's going on there.
The Integrated graphics is your typical Intel HD Graphics, etc.
Image

User avatar
Torr Samaho
Lead Developer
Posts: 1521
Joined: Fri May 25, 2012 6:03 pm
Location: Germany

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#12

Post by Torr Samaho » Wed Oct 25, 2017 8:57 pm

Fused wrote:
Tue Oct 24, 2017 8:44 am
It has something to do with your video card only working when you enable the fps counter. It was already reported numerous times, but I'm curious why 3.0 doesn't have the fix added.
Which fix? Do you mean to automatically turn on the FPS counter on affected machines as workaround for the problem?

User avatar
Fierra2005
New User
Posts: 12
Joined: Sun Mar 26, 2017 3:39 am
Location: Somewhere in Chile

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#13

Post by Fierra2005 » Wed Oct 25, 2017 9:52 pm

Torr Samaho wrote:
Wed Oct 25, 2017 8:57 pm
Fused wrote:
Tue Oct 24, 2017 8:44 am
It has something to do with your video card only working when you enable the fps counter. It was already reported numerous times, but I'm curious why 3.0 doesn't have the fix added.
Which fix? Do you mean to automatically turn on the FPS counter on affected machines as workaround for the problem?
Yeah.
Image

User avatar
Fused
Contributor
Posts: 640
Joined: Sat Nov 09, 2013 9:47 am
Location: Netherlands
Clan: TK
Contact:

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#14

Post by Fused » Thu Oct 26, 2017 8:04 am

Torr Samaho wrote:
Wed Oct 25, 2017 8:57 pm
Fused wrote:
Tue Oct 24, 2017 8:44 am
It has something to do with your video card only working when you enable the fps counter. It was already reported numerous times, but I'm curious why 3.0 doesn't have the fix added.
Which fix? Do you mean to automatically turn on the FPS counter on affected machines as workaround for the problem?
Well yeah, it's more of a workaround than a fix ofcourse. But the problem has existed for a while now and was known for a while aswel, so I'm wondering why it isn't just forced in the background for now, and have vid_fps simply display the number rather than fully enabling it.

User avatar
ibm5155
Addicted to Zandronum
Posts: 1640
Joined: Tue Jun 05, 2012 9:32 pm
Location: Somewhere, over the rainbow

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#15

Post by ibm5155 » Thu Oct 26, 2017 5:49 pm

The "problem" is that intel dropped the support for older intel gpus (hd 3000 and lower) a long time ago (since 2015), while it worked somehow with older Windows 10 builds it was basically a Windows 8.1 driver running in Windows 10.
The creators update had done something that the intel legacy drivers broken (Like here, rage only shows blue textures, vavoom doesn't even start,...)

EDIT:
Here're the list of supported intel gpus for Windows 10 https://www.intel.com/content/www/us/en ... ivers.html
Projects
Cursed Maze: DONE, V2.0
Zombie Horde - ZM09 map update: [3/15/13]
Need help with English? Then you've come to the right place!

<this post is proof of "Decline">

User avatar
Fierra2005
New User
Posts: 12
Joined: Sun Mar 26, 2017 3:39 am
Location: Somewhere in Chile

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#16

Post by Fierra2005 » Thu Oct 26, 2017 7:12 pm

ibm5155 wrote:
Thu Oct 26, 2017 5:49 pm
The "problem" is that intel dropped the support for older intel gpus (hd 3000 and lower) a long time ago (since 2015), while it worked somehow with older Windows 10 builds it was basically a Windows 8.1 driver running in Windows 10.
The creators update had done something that the intel legacy drivers broken (Like here, rage only shows blue textures, vavoom doesn't even start,...)

EDIT:
Here're the list of supported intel gpus for Windows 10 https://www.intel.com/content/www/us/en ... ivers.html
Then blame Microsoft. Intel.
Image

User avatar
Combinebobnt
Retired Staff / Community Team Member
Posts: 1888
Joined: Mon Jun 04, 2012 3:37 am
Location: Erth
Contact:

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#17

Post by Combinebobnt » Thu Oct 26, 2017 9:54 pm

the megamans ran into this problem too. guess ur just gonna have to play with the fps counter on for now until its fixed or whatever

User avatar
ibm5155
Addicted to Zandronum
Posts: 1640
Joined: Tue Jun 05, 2012 9:32 pm
Location: Somewhere, over the rainbow

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#18

Post by ibm5155 » Sun Oct 29, 2017 10:47 pm

Combinebobnt wrote:
Thu Oct 26, 2017 9:54 pm
the megamans ran into this problem too. guess ur just gonna have to play with the fps counter on for now until its fixed or whatever
Or get a gpu
Projects
Cursed Maze: DONE, V2.0
Zombie Horde - ZM09 map update: [3/15/13]
Need help with English? Then you've come to the right place!

<this post is proof of "Decline">

User avatar
Sean
IRC Operator
Posts: 919
Joined: Thu Jan 16, 2014 9:09 pm
Location: England
Clan Tag: [TSPG]
Contact:

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#19

Post by Sean » Sun Oct 29, 2017 11:13 pm

ibm5155 wrote:
Sun Oct 29, 2017 10:47 pm
Combinebobnt wrote:
Thu Oct 26, 2017 9:54 pm
the megamans ran into this problem too. guess ur just gonna have to play with the fps counter on for now until its fixed or whatever
Or get a gpu
Or not use Windows 10
<capodecima> i dont say any more word without my loyer jenova

User avatar
ibm5155
Addicted to Zandronum
Posts: 1640
Joined: Tue Jun 05, 2012 9:32 pm
Location: Somewhere, over the rainbow

Re: The game runs at a choppy 2 FPS on Windows 10.

#20

Post by ibm5155 » Mon Oct 30, 2017 1:03 am

Somehow, my intel gpu is working fine with zandronum 3.0 , idk if it's related to this new big Windows update or because I'm using a quite old driver.
In case you have a listed cpu from that link you could try this driver: https://downloadcenter.intel.com/downlo ... duct=81500
(Yeah win10 not listed there but it worked here)
Projects
Cursed Maze: DONE, V2.0
Zombie Horde - ZM09 map update: [3/15/13]
Need help with English? Then you've come to the right place!

<this post is proof of "Decline">

Post Reply